söndag 3 mars 2013

AU PAIR I LONDON

Varje år tar sig flera hundratals svenska ungdomar till London för att arbeta som Au Pair. Anledningarna är att lära känna nya människor, lära känna den engelska kulturen, skaffa erfarenheter samt lära sig språket. 

Vad innebär det att vara Au Pair då? Jo, man hjälper en familj man bor hos med att passa barnen samt göra enkelt husarbete för en liten lön samt mat och tak över huvudet. Vanliga uppgifter en Au Pair får göra är att följa med barnen till och från skolan, laga frukost och hitta på aktiviteter med dem. Oftast är man Au Pair i sex månader eller ett år och man jobbar mellan 25 till 30 timmar i veckan under den tiden. Lönen varierar lite beroende på familjen samt vilka slags sysslor de vill ha hjälp med men en vanlig lön ligger på runt 70 pund i veckan. Som Au Pair betalar du ingen skatt eftersom lönen räknas som fickpengar. Då 70 pund inte är jättemycket kan det vara bra att ha sparpengar med sig när man kommer då London är en dyr stad att leva i.

Första steget i att bli Au Pair i London är att hitta en värdfamilj som passar dig, detta kan du antingen göra via en agentur eller privat. Gör du det privat är det viktigt att du skriver ett kontrakt med familjen innan så att ni har båda parters rättigheter samt skyldigheter klara för er. Många söker värdfamilj via agenturer då de hjälper dig att byta familj om det inte skulle kännas rätt. Viktigt att nämna är att alla seriösa Au Pair-agenturer för London ska vara medlem i BAPAA (British Au Pair Agencies Association).
Dessa Au Pair-agenturer är mycket bra och seriösa: http://www.aupairads.com/http://www.swedecon.co.uk/ och http://www.peekaboochildcare.com/!

Viktiga frågor att ta upp med din värdfamilj när du väl hittat den kan vara om de betalar ditt Oyster Card (det är dyrt att ta sig runt i London, 180 pund i månaden kostar ett tunnelbanekort från den yttersta zonen), betalar de gymkort eller andra aktiviteter, betalar de språkkurser om du vill ta det, står de för resan till London och hem, hur kommer du få bo, vilka arbetsuppgifter kommer du ha, hur gamla är barnen du ska ta hand om och hur många är de och måste du laga mat?

För att bli så nöjd som möjligt med din värdfamilj råder vi dig att ha kontakt med familjen via Mail eller Skype ett bra tag innan du reser dit för på så vis lär ni känna varandra lite och får reda lite på vad ni kräver av varandra. Fråga även gärna om familjen haft en Au Pair tidigare och om du kanske kan få dennes mailadress för lite information om hur han eller hon upplevde hur det var att arbeta för din familj (ett gott tecken är att familjen väldigt gärna delar med sig av den gamle Au Pairens mail).

Väljer du att resa till London som Au Pair kommer du få så många fina erfarenheter; möta den brittiska kulturen, se de vackra landskapen runt om staden, utvecklas som person och sist men inte minst bara få gotta dig i Londons underbara atmosfär! Tveka inte!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar