fredag 22 februari 2013

STUDERA I LONDON

Mångas stora dröm är att åka till London och studera. And who can blame them? Vem vill inte plugga i en av världens häftigaste städer? Det studerar hela 100.000 utländska personer i London, vilket är flest i hela världen! 

Det kanske inte alltid är helt lätt dock att veta exakt vad man vill och främst kan studera. London är en dyr stad och det kan kosta massor av pengar att plugga och leva där. Innan du bestämmer dig för att gå en utbildning här bör du göra en liten ekonomisk plan för att se hur du skulle klara dig. Det sägs att en sparsam student kan klara sig på cirka 9000 kronor i månaden. Men alla är ju olika, har olika vanor och behov.

Det absolut bästa är självklart att ha sparat pengar innan och att skaffa sig ett extrajobb väl nere i London. Då ska det inte vara några problem att få det att gå runt, förutsätt att du utnyttjar CSN-medel. För att kunna få CSN-medel måste skolan vara erkänd av universitets- och högskolerådet. Det kan du läsa mer om HärHär kan du läsa ett tidigare inlägg om CSN studiemedel.

Vill du åka och studera i London via en organisation är detta ett mycket smidigt val då du slipper göra allt på egen hand och även känna dig säkrare. De kan ordna bl.a. boende, olika administrativa uppgifter och ge rådgivning på vägen om du har några funderingar. Dock är detta ofta även ett dyrare alternativ och du har inte lika många skolor och utbildningar att välja mellan. Men som sagt, ett mycket bra alternativ för en del personer. Ett exempel på en bra organisation är Blueberry.

Är du mer intresserad av en kortare språkkurs i London har du otaliga skolor att välja mellan. Det är bara att googla dig fram! Läser du på nivå intermediate eller högre kan du få CSN-medel, förutsatt att skolan är erkänd av universitets- och högskolerådet samt att dina betyg från grundskolan är 90% godkända. Du måste studera minst deltid i minst 3 veckor. 

Många funderar även över det här med stipendier. Det är ett projekt att söka stipendier och tar på energi och krafter men det är absolut vara värt att försöka! Dock handlar det ofta om mindre summor, så se till att söka många olika stipendier. För det finns otroligt många och det är inte alltid det är så stor konkurrens på alla stipendier. Men det är en riktig djungel det här med stipendier tyvärr. Har du någon studievägledare du kan vända dig till skulle vi råda dig att göra det. Du kan även gå till ett bibliotek och bläddra i deras stipendie-böcker eller googla på stipendier. Global grant är en mycket bra stipendiebas på nätet. Även din kommun kan ha stipendier att söka så hör med dem också! Vi gick till vårt Stadshus och hämtade papper när vi sökte stipendier en gång. Du kan också höra med din framtida skola i London om de har några stipendier för utlänningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar